Predraft körkép – Southwest Division

Évadnyitó sorozatunk immár harmadik részével visszatérünk nyugatra, mégpedig délnyugatra. A tavalyi bajnok divíziója után most sort kerítünk az előző szezon legutóbbi, és az előttünk levő évad a legújabb trónkövetelőjére is.
Dallas Mavericks
De kezdjük inkább azzal a csapattal, amelyik utoljára le tudta győzni a LeBron James vezette floridaiakat. Abból a gárdából ugyan csak Nowitzki és Marion maradt hírmondónak, de Cuban és Carlisle mindig forralnak valamit. Dirk sajnos már nem lesz fiatalabb, és már nem vállalna be egy tankolásos újjáépítést, így azért csak összeszedtek egy playoff-ra esélyes társaságot idén is. Nowo végre egészséges, gyakorlatilag mindenhonnan életveszélyes. Az elmúlt években közvetlenül a “szupersztárok” mögött kelt el, ha tud játszani 65-70 meccset, újra beverekedheti magát közéjük. Szinte kötelező eleme egy jól teljesítő csapatnak, ideális fantasy player, ha nem is hoz dupla-duplát minden este, ezt bőven ellensúlyozza kiváló dobáskiválasztásával, és kimagasló játékintelligenciájával. Ez főleg posztjához képest jó assziszt és szerzett labda mutatóiban látszik, dobásblokkolása viszont szinte nincs. Gyorsasága akármennyire megkopott, vajkeze és óriási rutinja miatt még mindig kötelező duplázni rá, ezzel pedig nagyobb tere nyílhat Monta Ellisnek. Ő posztjához hűen egy valamit nagyon szeret: dobni(16+ rádobás/meccs), ezt a Golden State/Bucks-ban már bőven láthattuk tőle. Most viszont el kell osztania a labdákat Nowo-val, ami a tapasztalt Jose Calderonra hárul majd, bár ő jelenleg sérüléssel küzd. Ha Carlisle-ék meg tudják zabolázni Ellist, és beleverik, hogy csak a tiszta(ának tűnő) helyzeteit dobja el, talán jobb éve lehet, mert a passzkészsége megvan (stabil 5+os assziszt átlag az elmúlt 4 évben), csak a döntéshozatalokra, és az eladott labdákra kéne odafigyelnie. Védekezésben statisztikailag súlytalan, ezért csak a draft második harmadában találhat majd csapatra, mezőnyszázalékán pedig nagyságrendileg kell javítania..
Calderon az assziszthiányban szenvedő menedzserek számára lehet jó választás, tapasztalata ebben a szedett-vedett csapatban aranyat érhet, bár ha a térde nem jön rendbe, kockázatos lehet. Marion dobómozdulata legendás, bár nem túl hatékony, Dalembert korábbi állomáshelyein pedig a számai nem nőttek arányosan a játékidejével, ő sem egy stabil választás centerposztra.
Memphis Grizzlies
”Welcome to the Grindhouse!” A fojtogató védekezéséről, és nagyon szigorú csapatjátékáról híres/hírhedt macik elvesztették a rendszert összerakó Lionel Hollins-t, s bár utódja, David Joerger tovább folytatja a klasszikus ”kéttornyos” játékot, bevallottan emelni szeretne a támadójáték tempóján. Ezzel elsősorban Marc Gasol-nak kedvez a szakértők szerint (értsd: valahol olvastam, és ha megölnek, se jut eszembe, hol), aki eddig is igen masszív számokat hozott, posztjáról elsősorban mezőny- és büntetőszázalékával, illetve gólpasszaival tűnik ki. Mellette Zach Randolph kap helyet, aki pontszerzésben és lepattanózásban (és csirkeszárny fogyasztásban – @rosszember) jobb a kisebbik Gasol tesónál, egyéb kategóriákban azonban a spanyol jár előrébb. Sajnos nagy kérdés, hogyan fekszik majd Z-Bo – nak a megemelt tempó. A csapatvédekezés fontossága miatt egyikük sem blokkol sokat, pedig az atletikum (de szép szó, most találtam ki) meglenne hozzá.
Említést érdemel még: Mike Conley egy jó másodvonalas irányító, a felgyorsított játékból ő is jól jöhet ki.
Hozzá ne nyúlj (via @rosszember): Tony Allen
New Orleans Pelicans
Egy szóval? Talán. Jrue Holiday tavaly ugyan bejelentkezett a legtöbbet fejlődött játékos címéért, de még mindig vannak kérdések vele kapcsolatban (triplák, eladott labdák), idén új csapatba is került. Másik két értékesebb játékosuk pedig ugyanazon a poszton játszik. Davis mezőnyszázaléka, és védekezése is kiváló, de rengeteget hiányzott sérülés miatt. Ez alapból nem tesz jót a megítélésének, büntetődobása pedig még jócskán elmarad az ideálistól. Mögötte feltűnhet Anderson, akire mint triplaspecialistára számíthattok, közepes mezőnyözéssel, de minimális eladott labdával.
Említést érdemel még: Eric Gordon, aki az elmúlt két szezonban ha játszott 50 meccset…
Hozzá ne nyúlj: Austin Rivers.
Houston Rockets
Következzen hát a nyugati főcsoport legújabb trónkövetelője, a Rockets. A legnagyobb kérdés Howard játéka. Kulcskérdés, hogy mennyire gyógyult meg a nyáron, büntetőzni pedig még mindig nem tanult meg(nem is fog már). Legnagyobb előnye a pontszerzés mellett a kiemelkedő lepattanózás, ami viszont idén csorbát szenvedhet, amennyiben tényleg Asik-al kell egyszerre pályán lennie, aki szintén a legjobb pattanózók között volt tavaly. Ez lehet az egész Houston rákfenéje is, a két “fakezűre” nem kell kihúzódni, ezért Harden és a többiek előtt kevesebb hely marad a betörésekre. Ennek ellenére Beardman még így is a liga messze legjobb dobóhátvédje (Kobe fanoktól elnézést, de tavaly sajnos már megtörtént a trónfosztás), és a Howard-Harden kettő-kettő brutális fegyver lesz akármelyik csapat ellen. A top 10be biztos be fog férni, de megkockáztatom, akár top5-ös drafthely sem irreális, ide illő árral.
Említést érdemel: Lin(sérülésekre figyelni kell), Parsons(folyamatos fejlődési potenciál, kérdés, lesz e elég labdája), Asik(lásd fenn, nem akar maradni, cseregyanús)
San Antonio Spurs
A legújabb kihívó után pedig végül, de nem utolsósorban a nyugati főcsoport címvédőjét vesszük sorra. A csapat legfontosabb láncszeme Tony Parker. A rájátszásban, sérülten, illetve az EB-n már egészségesen mutatott játéka alapján még nem szándékozik lassulni, félelmesen pontérzékeny irányító. 20 pont, 7 assziszt volt a tavalyi termése. Egyedül talán a hármasok hiánya veti vissza a ranglistákon. Régi harcostársa, Tim Duncan még mindig képes leiskolázni a mezőnyt félelmetes intelligenciájával, nem mellesleg még mindig beletörik az idő vasfoga, egyszerűen nem hajlandó megöregedni. Erőcsatárban, centerben is bevethető, a kezdő magasember posztot bárkinél megoldaná, de Popovich idén még a tavalyinál is pofátlanabbul fogja pihentetni kulcsembereit, ezért csak odafigyaeléssel szabad őt draftolni. Ez természetesen nem vonatkozik a franchise leendő sztárjára, Kawhi Leonardra. Mikor a pontátlagát kevesellték, Pop azzal védte meg, hogy úgy dob ennyit, hogy gyakorlatilag egy figura sincs rá kidolgozva. Ez idén már megváltozik, neki kell átvenni a többiekkel ellentétben nagyon csúnyán széteső Ginobilitől a stafétabotot. Munkamoráljából kiindulva ezzel a lehetőséggel élni is fog az idei rájátszásban már szárnyait bontogató ifjonc.
Említést érdemel: Danny “Heatcheck” Green (triplák)
Nagyon vigyázz: Ginobili(bármennyire szeretem a játékát, a kor őt már nagyon utolérte(jelenlegi sebessége alapján lehet le is hagyta :) – @rossszember)), Splitter(büntetők, LeBron tönkretette :D)
A posztok közti hosszú szünetekért elnézést kérünk, kezdéskor még nem láttuk, mekkora fába is vágjuk a fejszénket. A hétvégén igyekszünk felpörgetni magunkat, hogy szezonkezdésre végigérjünk az egész mezőnyön!
@McGr3gor
Kategória: Magánvélemény | Közvetlen link a könyvjelzőhöz.

Hozzászólás