Predraft körkép – Southeast Division

Keleti összegző riportotunkat délkelettel kezdem. Miért? Illik előre venni a tavalyi bajnok divízióját, és muszáj reménykeltően írni Michael Beasley-ről mielőtt valaki komolyan vesz menő lesz. Előre szólok, hogy a tapasztalati rasszizmus fröcsögni fog az írásaimból, de remélem sikerül pár új dimenziót adni a draft előtti készülődéshez.
Miami Heat
Trónfosztás van! Lebron James öregszik. Bosh egy jó játékos. Jó, most hogy minden elvakult Heat fan bezárta a tab-ot, beszéljünk kicsit az idei legnagyobbnak vélt bajnokesélyesről!
A 2013-14-es mezőnyben sokkal komolyabb dolga lesz a floridai alakulatnak mint tavaly. Az Indiana, a Chicago és a Brooklyn megerősödésével a bajnoki címhez két Finals nehézségű playoff csatának néz elébe a címvédő, amiket ha sikeresen vesz, akkor egy nagyon erős nyugatról fog érkezni a végső kihívás. Érzi szerintem ezt Spolestra mester és Pat Riley is, a GM már be is húzott két remek igazolást, az edző pedig valószinűsíthetően idén nem megy bele semmilyen veretlenségi menetelésbe, és többet fogja ültetni a dinamikustrioduot mint azt eddig tette. Fantasy szempontból ez egészen kiszámíthatatlan csapattá teszi a Miamit, kezdjük is boncolgatni.
Nem hazudtam, James elvesztette az első helyét a legkívánatosabb fantasy játékosok listáján, amit Westbrook kiesésével a szezon elején a 2009-es Cleveland-hoz hasonló “one man show”-val operáló OKC vezére Durant foglalt el, ugyanitt az MVP cím is lehet, hogy új gazda után néz. Ugyancsak igazam van abban is, hogy öregszik (nem is értem miért nem vagyok még MTA tag..), ezzel együtt még mindig zseniális az izomzatának felépítése, de a nagy számok törvénye alapján jönnie kell egy szezonnak, ahol lesz egy nagyobb kihagyás (félreértések elkerülése végett ha rajtam múlna sosem lenne sérült, hiszen játéka és személye szerintem a legjobb reklám az NBA-nek), ami jelentősen csökkentheti értékét. Tudva hogy Ő, és Durant mérföldekkel lógnak ki fantasy (és egyéb) szempontok alapján a ligában még a csökkentett játékpercek ellenére is sima top3.
Itt szeretném megjegyezni, hogy LeBron cseréjének Michael Beasley a lehető legjobb választás volt Riley-tól! Tipikus utolsó esély a bajos kiscsatárnak, hogy megmutassa a benne rejlő potenciálért érdemes fizetni, a tipikus “contract year” esete lesz. Ide tartozik, hogy Floriában még a marihuána orvosi felhasználása sem engedélyezett, tehát a nyíltan függőséggel kűzdő élő Miami draftolásnak lehet, hogy figyelemzavarait is sikerül félretenni, legalább meccsnapokon. Az Odennel tehermentesített magasember állomány miatt amennyiben mégse jön be még mindig bőven van cseréje a hármas posztra a Heatnek. Fantasy szempontból viszont valahol az őrültség és a túl nagy kockázat között helyezkedik az úriember értéke.
A további rosterből messze a legérdekesebb Bosh szerepe aki amennyiben Oden bevethető lesz és Birdman kondícionálisan és fejben is kész lesz 25 perceket végigjátszani center poszton, abban az esetben eredeti helyén erőcsatárként dolgozhat. Nem akarom túlbecsülni, de sokat fog segíteni neki hogy nem kell magánál jóval erősebb fizikumú embereket fogni védekezésben és támadásban is méretben egyező ellenfeleken kell átjutnia. Wade az év során agyon lesz jegelve, az amúgy is nagyon sérülékeny AllStart már annyiszor eltemettük, hogy lassan ő is elhiszi. Természetesen ilyen körülmények között is top 5 SG-nek számít a ligában, és ezt a statisztikai lapja is tükrözni fogja.
Csapat boost: Ennél kitömhetőbb divízió nincs!
Legjobb fantasy player: Lebron James
Árérték nyerő: Chris Bosh
Hozzá ne nyúlj: Greg Oden
Atlanta Hawks
El sem hiszem, hogy leírom, de ez az Atlanta idén talán jó egy playoff helyre Keleten. Nem egy jó helyre, de egy 8. helyre talán. A csapat kezdője papíron remek, bár hogy egységként hogyan fog működni az kérdéses, de lényegében ez fogja eldönteni hogy playoff vagy 12. hely lesz az évből. A legnagyobb baja a Hawksnak, hogy a cserepadon pár okosan draftolt ember és 1-2 hasznosnak mondható kiegészítő mellett semmi más nincs! Ha a Brooklyn keretét Mariana-árok metaforába helyezzük, akkor az Atlanta kerete a Balaton lesz, annak is inkább a déli partja. Mit eredményezhet ez: vagy egy fantasy aranybányát, vagy rengeteg túljátszatás miatti sérültet. Vesézzünk:
A cserepadról nem érdemes sokat beszélni, én személy szerint Ayon-ban és Schroeder-ben látok fantáziát, de még a mélyebb ligákban sem draft potenciál a tudásuk és a várható számaik. Mindenesetre a fiatal németet ha sikerül felgyorsítani NBA szintre akkor remek kiegészítője lehet a csapatnak, bár valószínű hogy ez nem pár hónapos projekt.
A kezdő viszont igazi csemege! A csapat szerkezete kísértetiesen hasonlít a tavalyi Portland-re ahol a kezdő ötös folyamatosan 35-40 perceket átlagolt, és hozott más csapat hasonló szintű játékosaihoz mérten kiugró statisztikákat.
A magasposztokon Horford és Millsap nagyon jó alapja a csapatnak, a Horford elcseréléséről szóló pletykák miatt van egy kis kockázat, de amennyiben a Hawks fel akarja verni az árát az AllStar hétvégéig, akkor biztosan dupla-dupla körül fogják tartani az átlagait. Millsap egyik legjobb tulajdonsága, hogy játékpercei emelkedésével számai lineárisan növekednek, ezért idén tőle is közel dupla-duplás átlagot, és jó mezőnyszázalékokat várhatunk.
Mire fel ez a bizakodás a két DD-ás magassal? A hátvédsor összetétele hozta ki belőlem ezt. Az egyértelmű, hogy Korverrel hármas poszton bentről egy ember kisegítése el fog tűnni, mert a vajkezű kiscsatárt rosszabb napjain is a felezővonalig kísérni kell olyan százalékkal hinti a hármasokat. Lou Williams mindent meg fog tenni amit az edző kér, és Kirilenko light számokkal fog dolgozni (mindenből egy kicsi). Jeff Teague-et pedig most tudjuk majd igazán beárazni, mint kezdő irányító, és a csapat játékának fazonszabója. A közös többszörös a hátvédsorban, hogy 10 pont körül átlagolnak, nem vesznek el a hármason kívül, és elit büntetőzők. Kell ennél nagyobb kényelem a palánk alatt? Kis matekkal egy 10 pontos cseresor (igen, ez realitás) mellett egy 35-40 pontos kinti részleg még jó védekezés mellett is 40 pontot termelő magas állományt kíván egy győzelemre törő csapatnál.
Mostmár sokkal jobban cseng Millsap neve is..
Csapat boost: Nincs cseresor!
Legjobb fantasy player: Al Horford
Árérték nyerő: Paul Millsap vagy Jeff Teague
Hozzá ne nyúlj: A cserepad!!!
Washington Wizards
Az újjáépült fővárosi csapat kerete és a tavalyi év végén mutatott játéka alapján szép éveknek néz elébe. A keret mély és egészen nagy mozgásteret nyújt Wittman edzőnek. A tavalyi sérüléshullám után nem gondolnám hogy idén sok dolguk lenne az orvosoknak, amennyiben mégis akkor is van megfelelő pótlás. Egy szó mint száz, ez egy playoff csapat aminek esélye sincs a gyűrűre.
A csapat az “azon kívül kiváló” mondat jegyében lett összegyűjtve. John Wall “azon kívül kiváló” játékos, hogy a hármasa egyenlőre pocsék. Beal “azon kívül kiváló”, hogy a dobásválasztása korához képest is rossz. Webster “azon kívül kiváló”, hogy sajnos ő maga se hiszi még el hogy kezdő szintű hármas. Nene “azon kívül kiváló”… itt megbukott a teóriám, Nene sajnos a Denver óta nem mutatott olyan játékot mint amilyen szerződésen ül. Okafor pedig “azon kívül kiváló”, hogy nem kezdő center. Momentumok. Olyanok amik okosan olvasva azért sok hasznot hozhatnak a fantasy NBA gyermekeinek.
Wall biztosan remek húzás, lényegében bármilyen áron komplex számokat fog hozni, és akár az MVP díjért folyó versenybe is becsöngethet idén. Webster szerintem kiugró szezont fog hozni, a két scorer hátvéd mögött kiváló helye lesz a periméteren, és védekezésben is hasznos tagja lehet az alakulatnak. Mindenki másról azonban felesleges komolyan beszélni. Időnként érdemes Veseley számainak trendjét megnézni hátha kezdőbe verekszi magát az előzetesen szupertehetségnek álmodott mondott magasember. Az új szerzemény Otto Porter-nek pedig ez valószínűleg egy tanuló év lesz kevés perccel, amennyiben a playoff-ot komolyan gondolja a csapat.
Csapat boost: All eyes on John Wall!
Legjobb fantasy player: John Wall
Árérték nyerő: Martell Webster
Hozzá ne nyúlj: Trevor Ariza?!?!???
Charlotte Bobcats
Rosszak? Igen! Nagyon? Igen! Tartogatnak fantasy értéket? IGEN!
Mitagadás a Bobcats lesz a legrosszabb mérleggel visszavonultatott NBA franchise név (ez research nélkül be merem mondani), és ezen ez az év sem fog segíteni. A kisember állomány gyenge, Kemba Walker nem irányító, Henderson nem éppen egy klasszikus kezdő hátvéd kaliber és MKG is jelenleg egy fiatal Ron Artestnek tűnik, ami nem jó ómen. A magasokban van remény, de Al “The Moneymaker” Jefferson mint franchise player így elsőre nem tűnik túl jónak.
Fantasy érték a csapatban Jefferson (aki erős 15+pontos dupla-dupla átlagra van predesztinálva) mellett Zeller aki Marc Gasol számoktól és RoY díjtól kezdve az abszolút semmiig bármi lehet, véleményem szerint az előbbi felé mozdulhat el a mérce, és talán a padról Ramon Sessions, de ő már a mélyebb ligákban is kockázatos húzás. Merészebb Zeller ellendrukkereknek még Biyombo blokkátlagai szépen mutathatnak a statisztikai lapon, de azért ne vegyük tutira az állandó faultproblémákkal küzdő magasember 20 perc feletti átlagolását.
Csapat boost: Gondtalanság?
Legjobb fantasy player: Al Jefferson
Árérték nyerő: Cody Zeller
Hozzá ne nyúlj: Michael Kidd-Gilchrist
Orlando Magic
Riggin for Wiggin’: rosszul csinálod! A Magic kerete ahhoz elég gyenge hogy playoff hely közelének reményével se kecsegtessen, de ahhoz elég erős hogy a legrosszabb ötön felülre kerüljenek. Szerződések és birtokolt játékosok alapján akár hét szűk esztendő is várhat a floridai alakulatra ha nem sikerül idén belerosszulni a top 3 draftpickbe. Mindezek mellett a keret annyira megfoghatatlan, hogy komoly elemzéssel is csak tipp minőségű merítést tudunk összehozni belőlük.
Kezdjük a biztossal. Victor Oladipo egyenlőre a leghasznosabb újoncnak tűnik, és az Orlandonak kifejezett célja hogy megtalálják a helyét a keretben (az ide vonatkozó “ki akarjuk próbálni irányító szerepkörben is” mondattól azért kicsit félek), és ehhez nem félnek kemény perceket adni neki játékminőségtől függetlenül. Az újak közül talán ő lehet a legjobb húzás, de rossz dobószázalékot és komoly mennyiségű TO-t kaphatunk a vele járó csomagban.
Nade Oladipo nem egy franchise player kaliber, akkor ki az? Leginkább senki. Afflalo szép számokat hoz, de közel sem ilyen kaliber, védekező oldalon mutatott klasszisa megsüvegelenő de ez a statisztikáiban nem jelenik meg. Jameer Nelson, pedig a Howard éra óta egyszerűen nem vehető komolyan, bár papíron egy klasszis játékos lehetne mindenki tudja hogy egy bajnokcsapatban maximum negyedik opcióként jelenhetne meg. Marad Vucevic és BigBaby Davis akik közül előbbi a reménytelibb, de ez bármely más csapatnál inkább a cserepadra lenne csak elég.
8 lába van kicsi fekete és nem pók, mi az? – ? – mégis a pók. Mégis Nelson a franchise player, de tudjuk hogy ez mit jelent: semmi jót!
Csapat boost: Aki itt egyszer eldönti hogy sztár akar lenni, annak szabad az út.
Legjobb fantasy player: Jameer Nelson
Árérték nyerő: Victor Oladipo
Hozzá ne nyúlj: a cserepadhoz (kivételt képez egy egészséges Tobias Harris)
Update: Oladipo és Nelson cseréje indokolt a két kategóriában
Pár nap és jön a következő nyugati majd keleti divízió, megegyezésünk szerint kicsit rövidebben tömörebben, de nekem például biztos nem fog menni. Vitatkozni ér szabad kötelező!
@rosszember
Kategória: Erősorrend, Helyzetjelentés, Magánvélemény | Közvetlen link a könyvjelzőhöz.

Hozzászólás