Roster menedzsment, haladó csoport

Az utóbbi napokban többen kérdeztek minket arról hogy most draft után hogyan pakolják a csapatukat, milyen dolgokat kell, érdemes csinálni, pontok hogy jönnek és sok hasonló dolog. Ebben a cikkben megpróbálunk a menedzser tennivalók mélyére tekinteni. Pár alapfogalmon keresztül.
Égetett meccsek: Sajnos a rendszer nem igazán hirdeti, így gyakori kezdő hiba hogy nem figyelünk a meccségetésre, és csak év vége felé észlelünk hogy okosabban is helyezhettük volna a játékosainkat. A meccségetés lényege a következő: Minden posztnak 82 meccse van (vagy arányosan kicsit kevesebb ha később kezdődött a bajnokság), ami beleszámít a statisztikába, azaz a poszton pályára lépett első 82 meccs fog beszámítani a végelszámolásba. Tehát, ha te a PG poszton folyamatosan rotálod Deron Williamset, a padról érkező Feltonnal, akkor kb úgy az év 2/3-ánál el fog fogyni a PG poszton betölthető 82 meccsed, méghozzá úgy hogy a felében nem D.Will veretes számai, hanem Felton közepes statjai fognak számításba jönni.
Azt hogy egy-egy poszton mennyi meccsed van még a My Team fül alján találod a Maximum Games felirat alatt. Itt a legfontosabb oszlop a Prjected, ahol megmutatja, hogy a jelenlegi beállításokkal ha nincs sérülés és mindenki pályára lép, amikor meccse van, akkor hány meccset égetsz el év végéig. A ()-ben pedig azt látod hogy változtatás nélkül mennyi meccs marad: ha – os a szám az azt jelenti hogy kihasználatlanul marad pár meccs (ez nemjó) ha + os a szám az azt jelenti hogy az utolsó meccsek küzül pár már nem fog számítani azon a poszton. A helyes hozzáállás a posztokat úgy 7.-8. hét végére felérlelni +2-3-ra, hogy egy-egy sérülés ne okozzon gondot, és az év végi nehezen kiszámítható statisztikák is kikerüljenek a képből.
Medium tipp: Ha tudod mindig rakd posztra az embereidet, és util helyett, mert az év vége felé ha elfogy a meccs valamelyik poszton akkor utilba még mindig bármilyen posztú játékost tehetsz, és pontjai ugyanúgy fognak számítani.
Protipp: Az év vége felé egy-egy határon lévő csereügyletnél érdemes megnézni a játékosok lejátszott meccseinek számát, gondolj csak bele év végén ki ér többet egy még 2 meccset játszó Rondo vagy egy még 5 meccset játszó Collison?
Meccségetéses állás: Sokan el vannak keseredve, hogy a jó meccsek ellenére nincsenek az élmezőnyben, ilyenkor érdemes megnézni a full standingset,, ahol látod hogy adott pontszámokhoz hány elhasznált meccs párosul, nem meglepő módon elöl általában több lejátszott meccses emberek vannak…
Kiült meccs: Bár ritka a keretekben ilyen játékos, de megeshet hogy valakinek a keretébe jut egy olyan játékos akinek valamelyik meccsén az egyetlen statisztikai mérőszáma a padról adott pacsik kategóriában jött. Számít-e ez az ember az égetett meccsekben? Nem. Csak azoknak a játékosoknak a pontjai számítanak, akik a pályára lépnek.
FA piac: Azon játékosok börzéje, akik egyik csapatban sincsenek bent és azonnal igazolhatóak, érdemes szemezgetni belőlük gyakorta lehet nagy fogásokat találni, illetve ha valamelyik posztodra nagyon kell a meccs és már az is kb. mindegy, hogy kitől akkor biztos találsz itt embert.
Waiver-re kerül: Ha egy csapat kidob egy játékost az nem az FA piacra kerül egyből, hanem 2 napig a Waiver piacon van, ami azt jelenti hogy bármelyik csapat beadhatja rá az igényét, és ha többen is beadták akkor az viszi el aki a Waiver listán (az állás mellett találod) jobb helyen van rangsorolva. Ha valaki sikeresen waiverezett egy játékost akkor a waiver lista végére dobódik. Az alap waiver rangsorolás a draft sorrend fordítottja.
Remélem ez segített, további vesézendő szakzsargonokhoz várom a tippeket.
És köszönet az eddigis segítségért a F.A.Q. vakfoltjainak felderítésében.
rosszember (aka napiZirc)
Kategória: Help | Közvetlen link a könyvjelzőhöz.

Hozzászólás