Tippek & Trükkök a draftra

 A drafton, a roster összeállítása során a legfontosabb egy kiegyensúlyozott csapat összeválogatása, mely nem túlzottan gyenge egyik kategóriában sem. Ez nem könnyű feladat, sok csapat esetében pedig szinte lehetetlen, akkora a tülekedés az értékes játékosokért. Érdemes lehet tehát néhány területen kompromisszumot kötni, egy-egy mutatót ”beáldozni” egy másik kedvéért. Például a legjobb irányítók sok gólpasszukat sok átadási kísérletből érik el, mely – akár csak a nagy számok törvénye miatt is – viszonylag sok eladott labdával jár, azaz a jó assziszt- és pontmutatóért kukázod a turnover rátádat.
Ez a stratégia középtávon kifizetődő lehet, azonban a végső győzelem megszerzéséhez minden kategóriában ütőképes csapat szükséges. Ezért érdemes kiszűrni a ”kategóriagyilkos” játékosokat, akik egy-egy statisztikában kifejezetten gyengén muzsikálnak (pl.: Blake Griffin gyönyörű középtávoli és büntetőmutatói).
Keressetek olyan játékosokat, akik posztjuktól idegenebb kategóriákban is erősek (jól lepattanózó hátvédeket, vagy olyan centereket, akik egy-két gólpasszal meccsenként a 82 forduló alatt sokat hozhatnak a konyhára).
 Ennyit a csapatelméletről, nézzük akkor a draftot magát. A technikai részletekbe nem mennék itt bele, a F.A.Q. menüpont alatt mindent megtaláltok. Két komoly stratégiával kell számolnotok a draft folyamán. Az első az Érték-stratégia, a másik pedig a Sztárok és Selejtek módszere. A draft elején költségeket nem kímélve megy a licit a sztárokra, a legértékesebb/legnépszerűbb játékosokra. A Sztárok & Selejtek taktikát követő menedzser egyből, nagy lelkesedéssel beszáll a licitbe, feltornássza az árat, minden-mindegy alapon megszerzi a kedvencét (pl.: Nekem akkor is kell Lebron, ha belepusztulok!). Egy ilyen player nagy erősítés, azonban könnyen azzal járhat, hogy a draft közepén azon kapod magad, hogy bár istencsászár vagy kiscsatárban, de még van 6-7 helyed a rosterben, és elköltötted a pénzed 80-90%-át. Cumi. Ilyenkor jön a kényszerű várakozás, míg a többiek lelkesen válogatnak, mígnem eljő a Szemetek kora, ahol a végén a maradék, gyengébb játékosállományból vagy kénytelen feltölteni az üresen tátongó helyeket, és reménykedsz, hogy a kiöregedő hátvéded, vagy a rookie centered jó szezont fut, vagy a centered elől kidőlnek ketten a rotációból.
Van azonban, aki taktikusan kimarad a korai vérfürdőből (lásd még: Hunger Games…), és a licit második harmadában, már olcsóbban igazol. Igaz, nem világverő olimpiai bajnokokat, de lelkes, küzdő jómunkásembereket épít be a csapatába, egy kiegyensúlyozott, jól rotálható rostert kialakítva. Ez az Érték-módszer.  Az ilyen taktikusok jellemzően alulértékelt játékosokat vadásznak, akik kevésbé ismert nevek.  Ha ezt a stratégiát követed, marad a közepén forrásod arra, hogy a kiszemelt játékost mindenképpen megszerezd, hiszen a sztármenedzsereknek eddigre nem maradt pénzük. Könnyedén túllicitálhatod őket, és lehet, hogy így is jóval ár alatt szerzel egy kiváló játékost.
 Bármelyik stratégiát választod is, fontos, hogy tájékozódj a draft előtt, készíts listát a kiszemeltjeidről, és a draft folyamán végig figyeld, kire mennyit költesz. Gyakorolni is érdemes (lásd lentebb), csak arra figyelj, hogy egy éles liciten, több menedzserrel nagyobb pénzek mozognak, hamarabb elfogynak a jobb játékosok, mint a 10-14 fős próbadrafton.
Játékra fel! Sok Sikert az előttünk álló szezonban!
 Geri (alias Geri_Falco)
Kategória: Help, Magánvélemény | Közvetlen link a könyvjelzőhöz.

Hozzászólás