Mit ér a sztár ha sérült?

A fantasyNBA sokszor a tudásról szól, játszott percek, statisztikák, formaidőzítések, kikövetkeztetett előrelépések, de van 2 dolog ami még talán ennél is fontosabb: A megérzés, amikor megnézel élőben egy meccset és felfigyelsz egy-egy tehetséges játékosra még mielőtt a statisztikái kiemelnék őt a többiek szeme elé. A másik a kockázatvállalás, a rossz fiúk, csapatot váltók, és sérültek jó ütemű behúzása sorsfordító lehet. Az első utánaolvasás kérdése, a másodikban sajnos nem tudunk segíteni (talán ők: ezo.tv), így nézzük hát inkább az 5 leggyakrabban felmerülő sérült értékét a fantasy piacon:
Kevin Love: Mennyivel másabbul hangzik a “balkeze a Jánoskorház a jobb keze maga a halál” boxhimnusz ha az NBA talán legjobb erőcsatárát helyezzük a kontextus közepébe?! Márpedig Love keze most gipszben, és bár szerencséje volt (nem mozdult el a csont), valószínűleg a fantasy játékosoknak komoly fejtörést fog okozni hogy a következő 6 hét kiesés mekkora értékcsökkenést fog okozni? Az biztos hogy a korábbi fix top3-ból ki fog kerülni, de korábbi HFBA cikkben jósoltak még mindig fennálnak, komoly túlárazás várható. A Minesota nélküle is bivalyerős, nem fogják siettetni a visszatérést még ha a töréseknél kicsi is a kockázat. Rosszmájúan úgy is fogalmazhatnánk hogy akkor hozzák majd be ha elfogy Roy térde…
Mit adjak érte: most, annyit amennyit a Nash mentes Gortatért adnál, azzal nagyot nem tévedhetsz. De ha rám hallgatsz vársz 2 hetet és két középjátékosért elcseréled egy kétségbeesett GM-től.
Dirk Nowitzki: Újabb 6 hetes kihagyás, el nem múló térdfájdalmak miatt… hogy is mondjam, 30 felett ha egy NBA játékos úgy kel fel, hogy nem fáj semmije akkor feltehetően meghalt. Nowo 34, erősen alulmotivált, és jelenlegi csapata kizárólag azzal tudja noszogatni hogy ha talpra áll, akkor elmehet Kaman-nel macskára vadászni – szomorú analógia, hogy az igen meggyengült Dallasnak a német fadeawaymester nélkül csak a Bobcats nyújthat szabad prédát. Egyenlőre 13 meccsről írják hiányzónak, de ne lepődjünk meg amennyiben csak a jézuska fog egészséges Dirk-öt rakni a palánk alá.
Mit adjak érte: Ha tudsz várni akkor érték alatti megszerzéséért cserébe, egy jó százalékú one man show-t láthatunk majd, mert Tyson Chandler után újra kap helyet a palánk alatt. Viszont az ilyen típusú sérülések miatt az egészséges értékét közel megfelezheted.. gyengébb idegzetűek hanyagolják.
Ricky Rubio: Vitathatatlanul az egyik legígéretesebb kockázati tőkebefektetés az úriember ledraftolása. Várhatóan az januárban kaphat először lehetőséget, de a csapata annyira jól mozog a parketten hogy instant 7+-os assistszállítás várható tőle 24/7, DE! sérülése több mint rizikóssá teszi a behúzását. Amennyiben minden kosaras legszebb álmát le lehet írni 3 betűvel, akkor az biztos az MVP lenne, de ha rémálmukat kellene így jellemezni akkor nagyszázalékban az ACL említésére kelnének verejtékezve. MEgjósolhatatlan gyógyulási idő, gyakran derékba tört karrierek jellemzik ezt a sérülést. Persze ahol árnyék van, ott kell lennie fénynek is: jobb híján valószínűleg a spanyol reménység az évet dobóedzésekkel töltötte így talán legnagyobb gyengeségének számító mezőnyszázaléka is javulhat visszatérésekor.
Mit adjak érte: Annyit amennyit a padon ülő utolsó embernek adnál. Ha fél évet játszik csak (azt is úgy hogy nagyobb szélben a padra sem ültetik annyira féltik) negyede az értékének. Viszont egy decemberi csereügyletben kiegészítő értékként egészen nagyot lehet vele kaszálni. Ahogy az angol mondaná: high-risk high-reward.
Derrick Rose: Ujabb féltérdre ereszkedő irányítózseni. Visszatérését élőben közvetíti az Adidas… még legalább 4-5 hónapig. Tavaly úgy hozták le a pályáról az alapszakasz végén hogy minimum 12 hónap kiesés. Ma már csodaként beállított 11 hónap is lehet belőle. Valaki nagyon ért az összedrótozáshoz a szeles város orvosai között. De a tényen nem változtat, ha az allstar hétvégéig playoff helyen lesz a Bulls akkor Rose biztosan visszatér az alapszakasz utolsó 2 hónapjára, ha nem (a gyengülő kispad, Nate Robinson átok, Scalabrine visszavonulása), ami azért mindenképpen meglepő lenne, akkor a legmocskosabb tankolása következhet az évtizednek, melynek végén újra 1. draftpicket kap a Bulls, immáron csak a golyók 2%-ának birtoklásával, kiérdemelve az Lucky City címet ezzel. Ja, igen, és Rose 2013 novemberében lép újra pályára. Csak hogy a szélsőséges eseteket emeljem ki.
Mit adjak érte: Semmit! Ne draftold! Nincs az a teljesítmény ami megéri hogy a szezon 80%-ában 1 hellyel kevesebbed van mint a többieknek. Egyetlen kivétel van ez alól, amennyiben valamiféle keeper ligában indultál, akkor viszont egy tankoló csapat remek alapköve lehet a kezedben. Akár a következő év bajnoki címe is múlhat ilyen helyzetben az ő birtoklásán.
Stephen Curry: Szűkebb baráti körben mi már csak Boka Juniornak nevezzük, gyerekképe és állandóan kiújuló bokasérülései miatt. Karrierje kísértetiesen hasonló Brandon Roy-éhoz. Hatalmas tehetség (bár neki nem jött össze a ROY cím), de állandó sérülései iszonyatosan hátráltatják. Minden évet úgy kezdenek hogy ez a boka soha többet nem fog meginogni, aztán pár meccs után megint csak pihentetések, és műtétemlegetések maradnak. Curry a lehető legnehezebben kezelhető játékostípus a fantasy körülmények között, az aki meccseken át jó számokat hoz, majd hetekre elvonul sérülés miatt, és amikor végre elengedné az ember, újra hozza a jó számokat. A megtestesült fogd meg, eresz el rémálom.
Mit adjak érte: Isten tudja. Ha rajta kívül nem teszel kockázatos embert a keretedbe akkor remek húzás lehet, de még pár hasonló játékos könnye taccsra teheti az egész szezonodat.
rosszember (aka napiZirc)
Kategória: Help, Magánvélemény | Közvetlen link a könyvjelzőhöz.

Hozzászólás